Recursos

Coneix els nostres bolets més famosos i com trobar-los sense perill!

És temps d’anar a buscar bolets! Quan arriba la tardor, els boscos de Catalunya s’omplen de colors, olors i de bolets! Però alerta: no tots els bolets són bons per menjar.

Cal conèixer bé les seves característiques per no confondre’ls amb altres de tòxics que ens podrien provocar un mal de panxa o fins i tot intoxicacions greus. Sempre és millor anar-hi amb algú que en sàpiga i, si hi ha dubtes, no collir el bolet.
Et deixem algunes indicacions per conèixer cinc dels bolets més típics de Catalunya!

Rovelló (Lactarius deliciosus)

Com és?

  • Té el barret (la part de dalt) de color taronja amb uns cercles més foscos.
  • Quan el trenques, surt un líquid taronja.
  • Fa una olor suau i té el peu gruixut i del mateix color que el barret.

On es troba?

  • Als boscos de pins, sobretot al Pirineu, Prepirineu i comarques interiors com Osona, Solsonès o Berguedà.

Com es menja?

  • Es menja a la brasa, a la planxa o amb all i julivert. És un dels bolets més típics de Catalunya!

Camagroc (Cantharellus lutescens)

Com és?

  • Té el barret marronós o ataronjat i el peu groc intens.
  • És buit per dins i primet.
  • Fa molta olor i creix en grups nombrosos.

On es troba?

  • En boscos de coníferes i zones humides, sobretot al Montseny, Ripollès i Garrotxa.

Com es menja?

  • Perfecte per salses, guisats, truites i risottos.
  • També es pot deshidratar per conservar-lo.

Fredolic (Tricholoma terreum)

Com és?

  • Petit i de color gris (pot ser més clar o més fosc), amb el barret una mica pelut.
  • Les làmines són blanques i el peu prim.
  • És un bolet tardorenc, fins i tot quan ja fa fred.

On es troba?

  • En pinedes i boscos mixtos de tot Catalunya.
  • Sovint surt després de les primeres glaçades.

Com es menja?

  • Molt bo en truites, sopes o arrossos.
  • Cal coure’l bé i no confondre’l amb altres bolets grisos tòxics.

Ou de reig (Amanita caesarea)

Com és?

  • De jove sembla un ou blanc, per això es diu així!
  • Quan s’obre, surt un bolet de barret taronja brillant i làmines grogues.
  • És molt bonic i fàcil de reconèixer quan està obert.

On es troba?

  • En alzinedes i sureres de zones càlides i assolellades, com al Baix Camp, Priorat o Empordà.

Com es menja?

  • Es pot menjar cru en amanides (ben netejat) o a la planxa.

Trompeta de la mort (Craterellus cornucopioides)

Com és?

  • Té forma de trompeta o embut, de color gris fosc o negre.
  • No té làmines, sinó una superfície arrugada a sota.
  • És prim i fràgil, però molt aromàtic.

On es troba?

  • En boscos de faig o alzines, sobretot en llocs humits i ombrívols.
  • A les Guilleries, la Garrotxa, el Montseny o el Ripollès.

Com es menja?

  • És ideal per assecar i utilitzar com a condiment.
  • També és boníssima en salses, arrossos i pastes.

El millor és portar a sobre una guia per poder comprovar quin bolet hem trobat al bosc. Et recomanem aquesta, que és perfecta per portar-la a la motxilla en un dia de muntanya!

Notícies relacionades