Recursos

Els secrets bons i dolents, saps la diferència?

Secrets

ASI INFANTIL

Un secret és una informació que no es pot explicar a tothom i que només la podem compartir entre un grup petit de persones. Aprenem a diferenciar els secrets bons dels dolents!

Tots els secrets ens fan sentir algun tipus d’emoció. Hi ha secrets que ens omplen de papallones la panxa i d’altres que, al contrari, ens generen una sensació d’angoixa desagradable. Si teniu ganes de conèixer la diferència entre aquests dos tipus de secrets, continueu llegint per a descobrir-ne les principals característiques.

Quins són els secrets bons?

Els secrets bons són tots aquells que ens agraden i ens fan sentir bé. Els secrets bons no fan mal a ningú, tenen data de caducitat i guardar-los ens fa sentir emocionats i contents. Alguns exemples de secrets bons podrien ser una festa sorpresa que hem organitzat per a una amiga, un regal que hem preparat per al germà o un dibuix que hem fet per al nostre avi.

Quins són els secrets dolents?

Els secrets dolents, al contrari, són tots aquells que ens fan mal i ens fan sentir tristos o espantats. Els secrets dolents són secrets que no tenen data de caducitat, és a dir que, si no s’expliquen, poden no descobrir-se mai. Aquests secrets ens fan estar preocupats i és per això que sempre cal que els expliquem a les persones que ens estimen perquè ens puguin ajudar a solucionar-los.

Sempre hi haurà alguna persona adulta de confiança disposada a escoltar-nos i ajudar-nos a solucionar tot allò que ens preocupa. Aquesta persona pot ser, per exemeple, un familiar, mestre o moni de l’esplai. Si topem amb un secret dolent que ens fa sentir por, tristesa o angoixa és important poder parlar-ne amb aquelles persones adultes que ens estimen i ens cuiden per posar-hi solució i fer-nos sentir millor.

Anem a veure un exemple…

Secret 1. El meu cosí m’explica que amb la família prepararem una festa sorpresa pels avis, ja que fa 50 anys que es van conèixer, i em demana que guardi el secret.

Secret 2. Un company de l’escola m’agafa cada dia l’esmorzar i m’amenaça de fer-me mal si ho explico a algun professor o als pares.

Quin d’aquests dos exemples és un secret bo i quin és un secret dolent?

El primer és un secret bo! Ens agrada fer una festa als avis i, com que volem que la seva festa sigui una sorpresa, guardar el secret ens fa sentir bé. És un secret que no fa mal a ningú i, en guardar-lo, ens sentim contents.

D’altra banda, el segon secret és dolent perquè ens fa sentir malament que ens prenguin l’esmorzar i ens preocupa que explicant el secret aquest company ens pugui fer mal. És un secret que ens fa estar nerviosos i tristos. Aquest segon secret l’hem d’explicar a algú que ens estimi, aquesta és l’única manera de solucionar-lo.

Si voleu saber-ne més sobre els secrets bons i dolents recomanem el llibre: Les cortines d’aire, fet per la Fundació Vicki Bernadet.

A continuació, us proposem una activitat per fer a casa!

Ressegueix la silueta de la teva mà a un full en blanc! A continuació, escriu a cada dit el nom de cinc persones de confiança que et puguin ajudar si mai tens un problema. Com a mínim tres han de ser adults.

secrets

Notícies relacionades