Recursos

La regla i l’equitat menstrual

regla

Equitat_Menstrual_Infantil

Us sona la paraula menstruació»? Potser esteu més acostumades a llegir i escoltar regla, però és ben bé el mateix. Potser alguna de vosaltres té la regla. Potser d’altres no la tindreu mai. El que és clar és que segur coneixeu alguna persona de la vostra família, escola, o esplai que la té! Tenir la regla és de les coses més normals del món, però no sempre ho vivim així...

La regla: posem-hi context

La regla normalment apareix durant una fase que anomenem pubertat, on experimentem alguns canvis al nostre cos, a la manera de viure les coses, de relacionar-nos amb les altres, a les emocions, etc. Aquest procés acostuma a donar-se quan tenim entre 10 i 15 anys.

Un dels canvis físics que vivim algunes persones que tenim ovaris és: començar a tenir la regla! Aquesta és una de les fases del cicle menstrual, la fase on apareix la menstruació/regla: la «sang» que ens surt de la vagina.

Què ens genera la regla?

Segur que heu escoltat moltes coses en relació a la regla. Probablement son més coses dolentes que bones, fet que fa que la vivim amb certa sensació de vergonya i secret. Creiem que és important, entre totes, anar trencant aquests tabús i poder viure les nostres menstruacions amb tranquil·litat i seguretat!

Si us interessa conèixer més coses sobre la regla, podeu demanar a les vostres monitores de fer un taller o una dinàmica sobre aquest tema!

Us deixem, a banda, alguns llibres que us poden interessar:

El tresor de Lilith. Un conte sobre la sexualitat, el plaer i el cicle menstrual. De Carla Trepat.

Luna nueva. Un llibre per acompanyar les primeres menstruacions. De diverses autores.

¡Hola, menstruación!. Guía il·lustrada sobre la regla. De Yumi Stynes i Melissa Kang.

Què és l’equitat menstrual?

És un concepte que s’està fent famós que serveix sobretot per dues coses. Primer, per fer que puguem viure la regla bé, sense vergonyes i amb naturalitat. El que dèiem a l’apartat anterior! Segon, perquè tothom pugui tenir productes de qualitat quan té la regla: compreses, tampons, copes menstruals… Potser no coneixeu tots els productes, però tots serveixen per poder fer el que anomenem «la recollida del sagnat» quan estem a la fase menstrual.

A causa de les desigualtats socials, no tothom té accés a aquests productes i això ens sembla injust. Com que volem que totes les persones menstruants puguin viure la seva regla tranquil·lament, defensem l’equitat menstrual i lluitem per garantir l’accés universal a tots aquests productes!

Volem que totes les persones menstruants puguin viure la seva regla tranquil·lament

OBSERVACIÓ! Diem «persones menstruants» o «persones que tenen la regla» per fer més gran la idea que tenim sobre qui té la regla. Volem posar sobre la taula que hi ha dones que tenen la regla, dones que no, homes que tenen la regla, homes que no, persones no binàries que tenen la regla, persones no binàries que no… Utilitzar aquestes paraules ens sembla que és el que defineix millor el fet: persona que té la regla! Independentment de si és una noia, noi o una persona no binària.

Notícies relacionades