Recursos

Receptes vegetarianes, fàcils i ben bones, per lluir-te de colònies, campaments i rutes!

Receptes vegetarianes

Esplais Catalans

Innovar amb el menú pot ser una oportunitat única per reflexionar sobre l’impacte ambiental dels hàbits alimentaris del teu grup.

Abans de tot, potser us esteu preguntant… Què vol dir receptes vegetarianes? I veganes? Doncs bé, s’anomena vegetarianisme a la dieta que evita consumir la carn de qualsevol animal (aus, peix, marisc, carn…). Per tant, una recepta vegetariana és aquella que no conté carn, però pot contenir ous, llet i altres productes que provenen dels animals.

Per altra banda, el veganisme és l’estil de vida que evita consumir qualsevol mena de producte d’origen animal o testat en animals. No és només una dieta, també afecta la roba, sabons… Una recepta vegana és aquella que no conté carn, ni productes que venen dels animals com els ous, la mel, la llet…

Cada cop aquests estils de vida són més populars. Per què? Bé, una raó fonamental és el respecte als animals, anomenat també l’eix antiespecista. És possible gaudir de plats deliciosos i sans sense causar danys als altres éssers vius amb els quals compartim el planeta. Per altra banda, una de les altres raons és l’impacte ambiental. L’agricultura intensiva, especialment la producció de carn i els seus derivats, contribueix negativament al medi ambient i a la degradació dels recursos naturals. Adoptar una dieta vegana o vegetariana, doncs, permet reduir la nostra petjada ecològica.

I com es pot transportar tot això a l’esplai? Penseu-hi com una gran aventura culinària! No només podreu gaudir de menjars deliciosos, sinó que també podeu obrir un espai de diàleg amb les vostres amigues i amics sobre com les decisions alimentàries poden tenir un impacte positiu.

Les receptes d’en Vegeta és una petita guia elaborada per monitores i monitors d’Esplais Catalans on podreu trobar consells i propostes de plats per introduir el vegetarianisme i el veganisme a les activitats d’estiu. Entre elles hi ha les receptes tan llamineres que trobareu en aquest article. Si voleu conèixer-ne més, al Banc de Recursos d’Esplac podeu descarregar la guia!

Per esmorzars i berenars sempre és una bona opció una bona llesca de pa amb…

  • Pa amb tomàquet i olivada casolana. És tan fàcil com triturar les olives negres i especiar-ho al gust!
  • Pa amb tomàquet i hummus casolà. Amb cigrons de pot, llimona, oli, tahini i especiat al gust! (Es recomana utilitzar comí i pebre vermell dolç). Bo i proteic, nyam!
  • Pa amb tomàquet i formatge. Recomanem prescindir del pernil dolç, salat o altres derivats dels embotits.
  • Pa amb margarina i melmelada. Algunes marques de margarina són veganes! Es pot fer melmelada bullint fruita molt madura amb sucre.
  • Pa amb xocolata, sigui en format per untar o rajoles. Pa amb codony i formatgets triangulars

Mil combinacions per fer unes amanides completes i originals

Tria i remena els ingredients per aconseguir el millor dinar…

Receptes vegetarianes

Fajitas veganes, el plat típic mexicà ens salvarà algun sopar!

Podem fer la base mongetes vermelles o amb soja texturitzada. Per a la segona opció, es deixa en remull i s’especia al gust (es pot utilitzar romaní, salsa de soja, farigola, all en pols, pebre negre, pebre picant…). Per a la resta, es poden fer servir els ingredients “extres” de l’amanida (veure la taula anterior) i també hummus i olivada.

Ja sabeu, s’han acabat els menús repetitius i avorrits! Ara us toca sorprendre amb aquestes idees delicioses i respectuoses amb el medi ambient, que ben segur gaudireu amb les boques i les panxes plenes. Bon profit!

Notícies relacionades