El suro

Per què és festa laboral el dia 1 de maig?

Fàbrica

Cada any, l’1 de maig se celebra el Dia Internacional dels Treballadors, una jornada en què molts països d’arreu del món fan festa laboral. Però, per què exactament no treballem aquest dia? D’on ve aquesta tradició i quin és el seu significat?

Els orígens de la lluita obrera

Per entendre el perquè del Primer de Maig, cal remuntar-se al segle XIX, un moment clau de la Revolució Industrial. En aquella època, les condicions laborals eren extremadament dures: jornades de 10, 12 o fins i tot 16 hores diàries, sous baixos i manca de drets per als treballadors. En resposta a aquesta situació, el moviment obrer va començar a organitzar-se per reclamar millores, i una de les demandes més importants era la reducció de la jornada laboral a 8 hores.

Els fets de Chicago i els Màrtirs del Primer de Maig

El 1 de maig de 1886, més de 300.000 treballadors als Estats Units van iniciar una vaga general per reivindicar la jornada de 8 hores. A Chicago, una de les ciutats amb més activitat obrera, la protesta va ser especialment intensa. Quatre dies més tard, el 4 de maig, durant una manifestació a la plaça Haymarket, una bomba va esclatar i va matar diversos policies. La policia va respondre amb violència, i es va detenir i condemnar a mort diversos líders sindicals. Aquests treballadors són coneguts com els Màrtirs de Chicago, i es van convertir en símbol de la lluita obrera arreu del món.

La internacionalització del Primer de Maig

En homenatge als Màrtirs de Chicago, el Congrés de la Segona Internacional (una organització socialista internacional) va declarar el 1 de maig com a Dia Internacional dels Treballadors el 1889. Des d’aquell moment, la jornada es va convertir en un dia de reivindicació obrera i, progressivament, també en una festa laboral en molts països.

A Espanya, l’1 de maig va ser reconegut com a festiu oficial durant la Segona República (1931-1939). Durant la dictadura franquista, la celebració va ser prohibida o manipulada, i no va ser fins a la Transició Democràtica que es va recuperar com a jornada reivindicativa i de festa. A Catalunya, com a part de l’Estat espanyol, també se celebra com a dia no laborable i és habitual que els sindicats convoquin manifestacions i actes públics.

Avui en dia, l’1 de maig és molt més que una simple jornada festiva. És un dia per recordar les lluites socials del passat, però també per reivindicar els drets laborals del present i del futur. Tot i els avanços aconseguits, encara hi ha molts desafiaments laborals: la precarietat, la bretxa salarial, la conciliació familiar i les condicions de treball dignes. Cada any es convoquen manifestacions, a part de diversos actes en relació al record d’aquest dia. Podeu buscar la que us quedi més aprop clicant aquí!

Notícies relacionades