El suro

Jugar, suar i riure: així vivim l’esport a l’esplai

Esplaiada

Quines paraules et venen al cap quan a l’esplai fem activitats relacionades amb l’esport? Et deixem dos minuts per pensar-t’ho. Segurament has pensat en les paraules competir, guanyar, ser la millor o fer punts. Ens equivoquem? Si ens hem equivocat, deixa’ns dir-te que ja tens interioritzat tot el que l’esport representa per a l’esplai. 

No existeix la banqueta

Des d’Esplac defensem la idea que la banqueta no existeix. Tant si corres ràpid, com si corres lent, com si jugues a l’esport en una extraescolar o com si és la primera vegada que el practiques. Absolutament tothom té un lloc al camp, a la pista, o a on sigui que es realitzi l’esport. ¿Quina gràcia tindria si tothom tingués les mateixes habilitats a l’hora de jugar un esport en concret? La gràcia és aquesta mescla d’habilitats, que permeten que cadascú aporti el seu granet de sorra. I, si fa falta, es poden adaptar les normes perquè ningú es quedi enrere. 

Com et sentiries si l’equip de monis proposés jugar a bàsquet però que no et deixés jugar gaire estona perquè no l’has practicat mai? I com et sentiries si estiguessis a l’altra banda de la gent que sí que en sap i juga gairebé tot el partit? 

Jugar amb valors

No només és important la participació, sinó que també és igual d’essencial la manera en què juguem. Jugar sense valors, sense principis i sense cor no és una opció a l’hora de fer un esport. Però quina és la clau per jugar amb valors?

  • Ajudar als qui ho necessiten. Si algú cau, cal ajudar-lo a aixecar-se. Si algú no acaba d’entendre les normes del joc, cal aclarir-li perquè pugui jugar bé.
  • Respectar les normes. Si tothom respecta les normes, no hi ha d’haver trampes. 
  • Celebrar els punts de tothom. Si l’altre equip fa punts, no cal faltar el respecte. De la mateixa manera que si el teu equip fa punts, cal celebrar-los sense faltar el respecte.
  • Parlar en cas de conflicte. Si hi ha un conflicte, la comunicació assertiva és la millor eina. 

Et veus capaç d’aplicar aquestes dinàmiques? Com gestionaries si un company o companya teva no les apliqués? L’hi faries saber perquè pogués jugar amb valors?

Fer esport vol dir cuidar-se

L’esport no només vol dir córrer, competir i guanyar, també vol dir cuidar-se el cos. Per això, et proposem una rutina per si en algun moment l’equip de monis et proposa practicar un esport o si en el temps lliure hi vols jugar.

  • Escalfar el cos: es poden fer voltes a la pista, exercicis de cardio dirigides per algú que en sàpiga, o simplement es pot fer una petita activitat de córrer. 
  • Jugar: començar el partit, sempre vigilant de no fer-se mal; cal escoltar el cos en tot moment i si ens fa mal alguna part del cos, cal parar i descansar una estona. 
  • Hidratar-se: és molt important fer pauses per beure aigua. Per tant, al cap d’una estona d’haver començat a jugar, algú hauria de proposar una pausa col·lectiva per hidratar-se.
  • Continuar jugant: no cal esgotar el cos fins al cansament màxim. És millor acabar abans el partit i sentir-se satisfet. 
  • Fer estiraments: segurament és el pas més important per evitar lesions. Que no ens faci mandra. Algú que en sàpiga pot dinamitzar-los, us poseu música i així us motiva més!

Creus que és una rutina gaire difícil de seguir? Hi afegiries alguna cosa més?

D’esports n’hi ha mil!

Et proposem un repte. Escriu en un paper diferents esports que coneguis i/o que hagueu jugat a l’esplai. Pot ser de qualsevol tipus i en qualsevol format. Et deixem tres minuts.

Ja has acabat? Deixa que endevinem alguns dels esports que has posat: futbol, bàsquet, hoquei, vòlei, handbol i beisbol. Ara deixa’ns dir-te moltes altres activitats que des d’Esplac també considerem esports i que potser no t’hi has parat a pensar:

Tir de pinyol d’oliva
Curses d’obstacles
Relleus
Espardenya
Curses d’orientació
Sessió de ioga
Cursa de sacs
La teranyina

Et sonen? Tot això també són esports i segurament no tenen dinàmiques tan marcades com ja les tenen el futbol, o el bàsquet. En jugueu algun més al vostre esplai? Quin t’agrada més?

Per acabar, ens agradaria dir-te que també és molt important aturar-se a reflexionar sobre com ens hem sentit, què hem après i què podem millorar. No només és important jugar bé, córrer i suar, sinó que també és important créixer com a persones, teixir amistats, aprendre valors i gaudir del moment. 

Què me’n dius? Ho aplicaràs a la propera que juguis un esport?

Notícies relacionades