Recursos

Jocs per reflexionar sobre la diversitat

inclusió i diversotat

Inclusio_Diversitat_infantil

Descobreix tres activitats que pots fer a l’esplai, a casa o allà on et vingui de gust i que et faran reflexionar sobre les desigualtats!

Moltes vegades vivim situacions que no ens acaben d’agradar, que ens fan estar incòmodes, enfadades o tristes. Aquesta sensació és normal, però és important que no ens quedem en aquesta fase. Hem de fer el possible per ensorrar el que ens fa sentir així; ens hem de fer preguntes, però sobretot passar a l’acció. De vegades, jugar ens ajuda a pensar sobre temes d’allò més profunds i, divertint-nos, arribem a reflexions molt interessants. Aquí trobareu 3 dinàmiques molt xules que podeu fer a casa vostra, a l’esplai o allà on us vingui de gust per reflexionar sobre inclusió i diversitat. Us proposem que feu de reporteres, de pirates i que jugueu a una oca ben especial. Us atreviu? Endavant!

Notícies amb final inclusiu

1 El primer pas per a jugar és convertir-se en periodista! Busca una notícia d’una situació discriminatòria que hagi passat al teu poble, barri o ciutat.

2 Pel segon pas necessites… l’agenda d’aquest curs d’Esplac! A les primeres pàgines hi trobaràs uns mots encreuats. Si encara no els has fet, ets a temps! Un cop acabats, escull un dels valors. Aquest et servirà per resoldre la discriminació de la notícia.

3 Arriba el moment de ser reporteres i reporters! Explica la notícia, tal com ha passat, i amb teatralització canvia’n el final, resolent la situació discriminatòria i afegint el valor que hagis triat.

En què has pensat a l’hora de triar la notícia? Quin paper tenen els mitjans de comunicació en la nostra societat? Qui ha dut a terme la discriminació? Quin valor heu escollit i per què aquest? Per què heu triat aquest final? Quins canvis respecte a la notícia inicial heu fet?

Si et ve de gust, envia’ns la notícia modificada a redacciolapiqueta@esplac.cat!

Oca amb llenguatge de signes

1 Dibuixa un taulell del joc de l’Oca, és important que deixis 4 caselles en blanc.

2 En aquestes caselles dibuixa una categoria prou àmplia.

3 A cada ronda, cada cop que el dau ens porti a alguna d’aquestes caselles haurem de buscar un signe d’aquella categoria i explicar-lo a la resta de grups.

Aquí teniu alguns enllaços per trobar categories. Cliqueu als botons per accedir-hi!

ALERTA! És important que algú (monis de l’esplai, algú de la família, una amistat més gran…) supervisi l’activitat per vetllar que apreneu els signes correctament.

Per què creus que és important saber llenguatge de signes? En quines ocasions pot ser necessari? Quines formes de comunicació inclusives podem utilitzar?

Si et ve de gust, envia’ns el teu taulell de l’oca a redacciolapiqueta@esplac.cat!

L’illa pirata de la diversitat

Aquesta activitat l’has de fer en grup. Així que ja ho saps, busca el teu grup d’amistats o proposa la dinàmica a les monis del teu esplai.

1 Es faran 3 grups (o els que es consideri).

2 Cada grup serà una tripulació de pirates. Heu de triar nom, càntic i fer una bandera que us representi. A més, se us donarà una quantitat determinada de banderes (cartolines dels colors groc i magenta). És important que cada grup tingui un nombre diferent de cartolines de cada color.

3 A cada grup se li assignarà un joc diferent.

4 El vostre objectiu com a grup és atacar l’illa, un espai que podeu ubicar al centre de la zona de joc. Totes les persones que no entrin a l’illa seran devorades per les bèsties marines! I com podeu atracar a l’illa? El grup que quan acabi el joc tingui més targetes dels dos colors, podrà atracar el seu vaixell i quedar-s’hi.

5 Els diferents grups us haureu de distribuir per l’espai i construir la vostra base. Allà podreu practicar el joc que se us hagi assignat. Heu d’aconseguir dominar-lo, ja veureu que és important!

6 A partir del moment en què comenci el joc, els grups haureu d’anar sortint de les vostres bases. Quan us trobeu amb algú d’un altre equip, haureu de jugar al pedra, paper o tisora humà, triant prèviament una pirata representant. Les dues tripulacions jugareu al joc que representi l’equip guanyador del pedra, paper o tisora humà. L’equip que perdi, haurà d’entregar una de les seves banderes a l’altra tripulació.

7 Un cop els pirates ja no tingueu energia per jugar més, les persones propietàries de l’illa (qui estigui dinamitzant el joc) faran el recompte de banderes i informaran de la tripulació que es pot quedar a l’illa.

ALERTA SPOILER: Només mirar si seràs la persona que dinamitza el joc!

Les persones que dinamitzen el joc arriben amb una gran mala notícia: “Cap tripulació podrà atracar a l’illa”. Per què passa això? Resulta que per aconseguir acabar el joc, les tripulacions havíeu de barrejar les banderes grogues i magentes per aconseguir el vermell, el color de la unitat. Barrejant tots els colors i banderes que teniu podeu unir totes les tripulacions, conformant-ne una sola, i entrar a l’illa.

Per què no heu pensat a unir-vos entre les diferents tripulacions? Com us heu sentit al saber que cap tripulació podia atracar a l’illa? Quin paper han tingut les propietàries de l’illa?

Notícies relacionades