Passatemps

El joc de la interseccionalitat: endrecem l’eix de desigualtats per descobrir com funcionen els privilegis!

interseccionalitat

Interseccionalitat

A través d’aquest joc entendrem millor de què parlem quan parlem d’intersecció d’opressions, podràs resoldre la incògnita?

La interseccionalitat és l’eina que utilitzem per estudiar i entendre la identitat de les persones. Posant la mirada en el funcionament específic de les diferents opressions que ens travessen, podem veure la relació entre els diferents sistemes de discriminació. Les persones experimentem les nostres identitats a través de diverses capes molt lligades al nostre context cultural. Tots i totes pertanyem a més d’una comunitat al mateix temps i podem experimentar opressions i privilegis de manera simultània.

La persona que va utilitzar per primera vegada el terme d’interseccionalitat, tal com l’entenem avui en dia, va ser Kimberlé Williams Crenshaw, activista i acadèmica que militava a un col·lectiu de dones negres lesbianes de Boston. D’aquesta manera, la interseccionalitat defensa que no és possible comprendre i fer front a un sol tipus d’opressió sense atendre la resta d’opressions i privilegis que componen l’organigrama social: no és possible comprendre i enfrontar-se al masclisme sense tenir en compte el racisme, l’homofòbia, o el classisme. I també al revés: no és possible enfrontar-se al classisme sense atendre el masclisme, el racisme o l’homofòbia.

A partir del joc de la interseccionalitat veurem l’estructura i manera de funcionar dels diferents eixos de desigualtats. L’objectiu del joc és endreçar les diferents categories de cada eix segons si són privilegis o opressions, per tal de veure com opera la intersecció dins del sistema d’opressions. Acceptes el repte?

Notícies relacionades