Recursos

Inundem-nos d’equitat menstrual!

menstrual

Equitat_Menstrual_Juvenil

Probablement has vist alguns cartells a les parets del teu l’institut que diuen «La meva regla, les meves regles». Potser també ja has anat a recollir la copa, les calces menstruals o la compresa de tela a la farmàcia… Aquestes propostes, entre d’altres, serveixen per garantir l’equitat menstrual a totes les persones que tenen la regla!

Què és l’equitat menstrual?

És un concepte que defensa el coneixement, la sostenibilitat i l’empoderament del cicle menstrual.

Per què és important l’equitat menstrual?

Per una banda, per trencar els tabús que hi ha en relació amb la regla! Creiem que és important que puguem parlar de la regla amb naturalitat i que no se’ns despertin vergonyes ni malestars.

Us sonen les frases: «La regla fa mal» «Si estàs de mal humor és perquè tens la regla» «No es poden mantenir relacions sexuals durant la regla»… ? Aquestes responen a alguns dels mites que tenim al voltant de la menstruació. Són frases amb connotacions negatives amb un clar origen cisheteropatriarcal!

Per altra banda, per garantir l’accés igualitari als productes de gestió del cicle menstrual, és a dir: compreses, tampons, copes… Tenir la regla suposa, aproximadament, una despesa d’uns 125€ l’any en productes menstruals d’un sol ús, que equival a uns 4500€ al llarg de la vida.

Hi ha persones menstruants que no poden assumir aquesta despesa. Aquest fet, anomenat «pobresa menstrual», contribueix a mantenir la «feminització de la pobresa». Per fer front a això, hem de garantir l’accés universal a aquests productes!

Tenir la regla suposa, aproximadament, una despesa d’uns 125€ l’any en productes menstruals d’un sol ús

Com podem tenir present l’equitat menstrual a l’esplai?

Us deixem amb algunes idees que podeu compartir amb les vostres monitores per introduir l’equitat menstrual al dia a dia de l’esplai.

1. Al lavabo del local de l’esplai, podem tenir «La caixa de la regla»: una capsa amb compreses i tampons. Oju! Sabem que la copa i les calces són més sostenibles per la Terra i més curoses pel cos, així que us animem a utilitzar-les!
També podem mirar que el lavabo vagi bé per canviar-nos la copa amb tranquil·litat. En cas que no hi hagi pica a dins, quines maneres creatives se us acudeixen per canviar la copa? Potser una palangana, o adaptar una capsa de plàstic…

2. Podem penjar cartells i pòsters que parlin sobre el cicle menstrual.

Quines referents parlen sobre el cicle menstrual?

Us recomanem alguns comptes d’instagram:

@menstruacionconscienteslp

@reglafanzine

@menstruacion_autogestiva

@freetheregla

@vulvatrip

@yomonstruo

També us deixem algunes activitats de @sex_us: Coneix el teu cicle menstrual i +Qreglas.

OBSERVACIÓ! Diem «persones menstruants» o «persones que tenen la regla» per fer més gran la idea que tenim sobre qui té la regla. Volem posar sobre la taula que hi ha dones que tenen la regla, dones que no, homes que tenen la regla, homes que no, persones no binàries que tenen la regla, persones no binàries que no… Utilitzar aquestes paraules ens sembla que és el que defineix millor el fet: persona que té la regla! Independentment de si és una noia, noi o una persona no binària.

Notícies relacionades