El suro

Què és això del capitalisme i què té a veure amb el meu esplai?

capitalisme

capitalisme infantil

Fem-nos preguntes per descobrir com el nostre esplai està canviant el món.

El cap de setmana del 13 i 14 d’abril, monitores i monitors dels esplais d’Esplac es trobaran a l’Escola d’Esplac per reflexionar plegades sobre aquesta pregunta. Però… pas per pas. Per què no rumiem plegades sobre què és exactament això del capitalisme?

El capitalisme és la manera com s’organitza l’economia i la societat en el nostre món. Tal com explica Alfonso Cruz en el llibre El Capital, ens podríem imaginar  que aquest sistema té forma d’un “porquet guardiola” que sempre vol acumular més i més riquesa, moneda a moneda. El capitalisme té la seva pròpia manera de funcionar i mantenir-se: el “porquet guardiola” pertany a un percentatge molt petit de persones (això es coneix com a propietat privada), i és a través del treball assalariat com la guardiola va acumulant cada cop més capital (o diners) que posteriorment es tornarà a invertir en la producció, creant així un cicle infinit d’acumulació de riquesa. En resum, és la idea de produir i generar cada cop més diners, per repartir-los de manera totalment desequilibrada entre la població.

No obstant això, la cosa no és així de senzilla. La manera en què aquesta riquesa es crea i reparteix classifica i divideix les persones en diferents classes socials. I com ho fa? Donant més facilitats (o privilegis) a algunes i més dificultats (o opressions) a d’altres. Això es coneix com a interseccionalitat, i significa que cada persona està travessada per diferents eixos de desigualtat que li donaran alhora privilegis i/o opressions.

La necessitat capitalista de generar cada cop més riquesa no és compatible amb el nostre planeta. El canvi climàtic, l’escassetat de recursos naturals o l’extinció d’algunes espècies demostren que és un sistema injust i catastròfic, no només per les persones, sinó pel món que habitem.

El capitalisme està a tot arreu… fins i tot a l’esplai! Us ho podeu creure?!?! És molt difícil veure’l a primera vista perquè és expert a amagar-se a qualsevol raconet ocult. L’única manera de trobar els seus amagatalls és buscar-lo amb lupa i fer-nos moltes preguntes! Mans a l’obra, agafeu a algun adult proper (pot ser la mama, l’avi, la tutora o algun monitor) i feu-li alguna pregunta que us cridi l’atenció de les següents:

Quants diners costa apuntar-se al meu esplai? I si alguna persona no pot pagar-los, té alguna manera de poder-s’hi inscriure igualment?

He fet alguna activitat on es parli sobre el capitalisme? Quines paraules noves vaig aprendre? M’enduc alguna reflexió?

Quantes motxilles, sacs de dormir i botes de muntanya m’han deixat? I quantes me n’he comprat?

Com de diferents som les persones del meu grup de l’esplai? D’on som? Quina llengua parlem? Com són les nostres famílies? Quina és la nostra cultura? De quines escoles venim?

Hem participat com a esplai d’algun projecte que vulgui millorar el món on vivim? En què consistia?

Si aconseguiu la resposta a alguna d’aquestes preguntes, la podreu publicar aviat a la bústia de La Piqueta! Ens encantarà llegir plegades com els vostres esplais lluiten per transformar el món i fer-lo un lloc més amable.

Notícies relacionades