Recursos

Idees bàsiques per a fer els campaments més sostenibles

campaments sostenibles

Campaments Sostenibles

Descobreix alguns recursos per a poder reduir la petjada ambiental dels campaments!

Com podem passar de la reflexió a l’acció? Segurament has sentit prop d’un miler de vegades que hem de fer més sostenibles les activitats de l’esplai. Ara bé, potser et passa que ja no saps què més fer… No pateixis! Aquí trobaràs algunes idees extretes d’un recurs del CRAJ perquè a partir d’ara a l’esplai ja no tingueu cap excusa per reduir la vostra petjada ambiental!

Com gestionar l’aigua residual

En un terreny d’acampada generem una gran quantitat d’aigua residual, sobretot a partir de l’aigua que fem servir per cuinar i la que utilitzem per rentar (plats, roba, etc.). Aquestes aigües “brutes” les podem retornar al medi, però abans és molt importamt tractar-les! Si ho fem bé podrem minimitzar l’impacte ambiental.

I com ho podem fer? Doncs fent un clot! Només necessiteu una pala i un tros de tela de mosquitera.

Requisits per escollir la ubicació…

A prop de la cuina.

Lluny del riu.

Que el sòl sigui permeable (un sòl argilós no ens serveix).

Un cop escollit el lloc, arriba el moment de fer el forat. La profunditat ha de ser proporcional a l’aigua que podrem vessar després de cuinar els àpats, per exemple. A continuació, fem el sistema de filtratge: un seguit de capes de diferents materials que retinguin les impureses i deixin passar l’aigua cada cop més neta. La capa de la base del clot, l’omplirem de sorra ben fina, ja que serà l’últim filtre abans que l’aigua torni al medi. Just a sobre hi podem col·locar una capa de sorra amb partícules de diàmetre una mica més gran. Finalment, la capa superior del clot l’omplirem amb grava i pedres de mida petita que, a part de realitzar la primera fase de filtrat, també evitaran que es produeixi una invasió d’insectes a la zona del clot. Per acabar, afegirem la tela de mosquitera i la fixarem perquè es mantingui a lloc. Aquesta capa evitarà que s’aboquin dins del clot partícules sòlides massa grans per ser assimilades per la terra. Un cop finalitzat el campament, caldrà restaurar el clot i desfer-nos de la mosquitera.

ALERTA! És recomanable preservar la gleva d’herba que s’extreu el primer dia per fer el clot i, un cop finalitzat el campament i retirades les branques, cobrir el clot de nou amb la mateixa gleva inicial.

Si a l’esplai us animeu a fer aquest sistema de fliltratge, ens podeu enviar fotos del procediment a redacciolapiqueta@esplac.cat!

sostenibles

Com aprofitar l’oli que ens sobra?

Una altra cosa que segur que feu servir de campaments és l’oli.  I és que cuinar croquetes per a tantes persones o aconseguir que l’arrebossat quedi perfecte requereix una bona quantitat d’aquest producte. Ara bé, també és important pensar què fer-ne un cop ja no el podem aprofitar per a més àpats. Aquí trobareu la recepta per fer sabó casolà a partir d’oli i, així, convertir el que anava a ser brossa en un producte de primera necessitat!

Què necessitem?

1L d’oli de cuina usat. Important que ja no es pugui utilitzar més per a cuinar.

1L d’aigua.

167 grams de sosa càustica (hidròxid de sodi). Es pot trobar a moltes drogueries.

Oli essencial (opcional).

Motlles i estris de cuina.

Guants de làtex, mascareta, ulleres de protecció i anar amb màniga llarga.

Mans a l’obra…

El primer que hem de fer són els motlles on vessar la pasta que es convertirà en sabó. Podeu improvisar un motlle amb coses que tingueu a mà com, per exemple, uns cartons de llet. Només cal que retalleu la part superior i els renteu molt bé.

Un cop tinguem els motlles arriba el moment de fer el sabó. En primer lloc, introduirem l’aigua en un recipient gran de plàstic o d’acer inoxidable. Del litre que necessitarem només hi posarem 900ml. A aquests 900ml hi afegirem la sosa càustica o hidròxid de carboni i remenarem fins que es dissolgui completament en l’aigua. IMPORTANT! La temperatura augmentarà i desprendrà fums. És molt important no inhalar-los perquè són altament tòxics. Cal que feu ús de la mascareta, guants i ulleres de protecció.

sostenibles

Un cop desfet, ho deixem reposar perquè es refredi i, quan la sosa hagi agafat una temperatura similar a la de l’oli, introduirem l’oli de mica en mica i amb compte mentre anem remenant (com si féssim allioli) amb un pal o una cullera de fusta o de plàstic (mai de metall). A partir d’aquest moment no podem deixar de remenar i sempre ho hem de fer en la mateixa direcció (en cas contrari es podria negar). Hem de remenar durant uns 30 o 40 minuts, fins que la barreja comenci a ser espessa.

Quan la barreja deixa traça i tingui una textura similar a una pasta, estarà llesta per a vessar-la als motlles que haurem preparat prèviament. Al cap de 24h d’haver omplert els motlles, podem treure el sabó i tallar-lo amb un ganivet. Llavors el deixarem assecar durant uns dies. És important no fer servir el sabó durant aquests primers dies, perquè encara podria contenir traces de sosa i irritar-nos la pell.

Notícies relacionades