La mà trencada,Sin categoría

Tu també sents orgull? El 28J reivindiquem la lluita del col·lectiu LGTBIQA+

28J

28J_INFANTIL

El 28 de juny és el dia per l’alliberament sexual i de gènere. T’animes a repensar la història amb un collage?

Quan parlem de les sigles LGTBIQA+ fem referència a totes aquelles persones que s’identifiquen com a dissidents de gènere i/o sexuals. Ser una persona dissident vol dir que la teva identitat, els teus gustos, caràcter o manera d’expressar-te no són com el món s’espera de tu. Quan naixem, un metge anuncia a la nostra família si som un nen o una nena, segons els genitals que tinguem. Aquesta divisió de les persones entre nens o nenes genera unes expectatives i il·lusions al voltant del nostre gènere que no tenen per què ser vertaderes! Tothom coneixem a un munt de persones que trenquen amb el que s’espera d’elles.

Segurament si ens poséssim a fer un llistat d’exemples de situacions en què les nostres amistats, d’alguna manera o altre, han desafiat el que el món espera d’elles i ells podríem escriure un llibre sencer. “L’Eric s’ha canviat el nom i m’ha demanat que a partir d’ara el tracti en masculí, la Joana és la millor jugadora de futbol de la meva classe i sap marcar gols de chilena i l’Àlex té dues mares que el venen a recollir a patinatge i sempre em saluden”.

La paraula LGTBIQA+ està conformada per moltíssimes lletres, però això només és possible perquè dins de cadascuna d’aquestes lletres hi caben moltíssimes persones diferents, amb experiències i vides diverses. Dins del col·lectiu LGTBIQA+ trobem a totes aquelles persones que s’identifiquen com a lesbianes, gais, trans*, bisexuals, intersexuals, queer o asexuals. Totes les persones del col·lectiu tenen vivències molts diferents segons la seva identitat, però, al cap i a la fi, el tret comú que les uneix a totes és la violència que reben en desfiar aquesta norma de gènere. Des de comentaris desagradables fins a pallisses al carrer, les persones dissidents posen el cos cada dia per ser i estimar com volen.

 

Des de comentaris desagradables fins a pallisses, les persones dissidents posen el cos cada dia per ser i estimar com volen

El 28 de juny fem memòria i celebrem que les persones dissidents existim i resistim dia rere dia. En aquest dia, es commemora i honra la revolta de Stonnewall, que es va desencadenar arran d’un escorcoll policial al bar Stonewall Inn de Nova York, un bar d’ambient freqüentat per persones del col·lectiu LGTBIQA+. El 28 de juny de l’any 1969, cansades de la clandestinitat i violència constant a la qual estaven sotmeses, moltes persones van plantar cara i es van oposar a ser detingudes per la policia.

A continuació, us proposem fer un collage amb motiu del 28J, representant els conceptes d’orgull, amor i valentia!

Per fer el collage necessitareu…

Revistes, diaris, fotografies i imatges amb temàtica LGBTIQA+.
Tisores.
Cola en barra o cola blanca.
Cartolines de colors.
Retoladors, colors, pintures i pinzells.
Adhesius, purpurina i retalls per decorar.

Abans de fer el collage, cal fer una pluja d’idees sobre el missatge que hi voleu reflectir! A partir d’aquí podeu retallar imatges, paraules i altres elements visuals per començar a enganxar els elements en una cartolina o full. Us recomanem imprimir algunes fotografies de referentes LGTBIQA+ que tingueu. Aquí us en deixem alguns exemples: Mapi Leon, Heartstopper, Rosalia, Juanjo i Martin (OT), Llum (eufòria), Princesa Chicle (Hora de aventuras)…

Si vols que el teu collage sigui publicat a La Piqueta pots enviar-lo escanejat a lapiqueta@esplac.cat indicant el teu nom, pronoms, edat i esplai!

Notícies relacionades