El suro

El primer dia d’esplai, tota una aventura!

primer dia

Primer dia esplais

Nervis, il·lusió, moltes ganes però també algunes pors. De no saber què m’espera, de plantejar-me si encaixaré, de dubtar si em sentiré acollida o de pensar en si aquest primer dia serà com imagino. I tu, recordes com va ser el teu primer dia d’esplai?

Potser a hores d’ara ja ni te’n recordes. Pot ser que hagin passat anys d’aquell primer contacte amb l’esplai i, amb tantes aventures viscudes, hagis acabat per oblidar alguns dels detalls que implica qualsevol nou inici. Tot i això, sovint, pensar en aquell primer dia és sinònim de traslladar-nos a l’estranya barreja d’emocions que sentíem abans de començar la tarda d’esplai: arribar a un lloc nou, trobar-te amb persones, fins aleshores, desconegudes i no tenir massa clar què t’hi trobaràs. Per a la Júlia, de l’Esplai el Creixent de Folgueroles, els nervis van marcar el primer dia: “Recordo el neguit de pensar com aniria el curs, una sensació que va desaparèixer al creuar mirades amb el grup i començar a fer les primeres dinàmiques”.

El primer dia, però, només és l’inici d’un camí ple d’aventures. Una de les millors, els primers campaments. La Cristina, de l’Esplai Xirusplai de Badalona, recorda amb gràcia aquest moment: “Portava una motxilla més gran que jo! Em pesava tant que, quan me la vaig posar per anar cap on plantaríem la tenda, vaig caure enrere. No em vaig fer mal, però quin fart de riure! Recordo que, amb les amigues i amics vam batejar la tenda on dormíem amb el nom No ens agrada la Llet!”.

Portava una motxilla més gran que jo! Em pesava tant que, quan me la vaig posar per anar cap on plantaríem la tenda, vaig caure enrere.

Amb el temps, descobrim que l’esplai és molt més que anar dissabte a la tarda a fer alguns jocs i dinàmiques. L’esplai és un espai on poder sentir-nos segures i segurs, on aprendre amb cada activitat i compartir estones amb infants i monis. En definitiva, l’esplai és un lloc on tothom hi té cabuda, més enllà de com som i com pensem. Compartir espais des de la diferència pot ser molt enriquidor. La Francis, de l’Esplai la Grapadora de Tarragona, remarca la importància de l’esplai com un lloc on treballar amb els infants valors com la inclusió: “Recordo que tots els infants van flipar perquè va entrar una noia amb cadira de rodes que deia que era una nova monitora. Vaig deixar espai perquè em preguntessin el que volguessin. Òbviament, són infants i em van preguntar per la cadira de rodes, però el millor va ser quan vam decidir fer una dinàmica i em vaig aixecar. Llavors els va petar el cervell, vaig sentir les crispetes! Des de llavors, m’he trobat que l’esplai és un espai on treballar de veritat valors molt importants”.

Notícies relacionades