La mà trencada

Qui va tirar la primera pedra? Lluita, memòria i orgull pel 28J

28J

28J_JUVENIL

El 28 de juny és el dia per l’alliberament sexual i de gènere. T’animes a repensar la història amb un collage?

El 28 de juny és el dia per l’alliberament sexual i de gènere. Si mirem una mica enrere, el 28 de juny de 1969 es va fer una batuda policial al bar Stonewall Inn de Nova York, actuació que es feia rutinàriament al ser un bar d’ambient freqüentat per persones del col·lectiu LGTBIQA+. El 28 de juny de 1969 va ser diferent de la resta de dies, la majoria de persones presents, d’entre elles trans* i prostitutes, van enfrontar la policia; cansades de la clandestinitat i violència constant a la qual estaven sotmeses, van plantar cara i es van oposar a ser detingudes des de la valentia i l’orgull. És així com el 28 de juny commemora i honra la Revolta de Stonnewall, com a fet que dona tret d’inici al moviment per l’alliberament sexual i de gènere.

Si ens fixem en la nostra pròpia història, el 26 de juny de l’any 1977, el Front d’Alliberament Gai organitzava una marxa a les Rambles de Barcelona a pocs dies de les primeres eleccions després de la mort de Franco. Al crit de «nosaltres no tenim por, nosaltres som» la manifestació va ser el tret de sortida per ocupar l’espai públic i reivindicar els drets del col·lectiu LGTBIQA+. Aquesta marxa era la primera que se celebrava en tot l’estat i buscava la derogació de la «Ley de Peligrosidad y Rehabilitación Social» aprovada per les Corts franquistes.

El 28J és una jornada de lluita on el feminisme, l’anticapitalisme i l’antiracisme continuen teixint aliances

Quan parlem del 28J no parlem del dia del «Pride», parlem de lluita, memòria i orgull més enllà de la propaganda empresarial i institucional que ha servit per fer un rentat d’imatge d’aquells qui només volen lucrar-se del col·lectiu. El 28J és una jornada de lluita on el feminisme, l’anticapitalisme i l’antiracisme continuen teixint aliances per fer del món un espai digne i segur per les persones dissidents.

A continuació, us proposem fer un collage amb motiu del 28J, representant els conceptes de memòria, lluita i orgull!

Per fer el collage necessitareu…

Revistes, diaris, fotografies i imatges amb temàtica LGBTIQA+.
Tisores.
Cola en barra o cola blanca.
Cartolines de colors.
Retoladors, colors, pintures i pinzells.
Adhesius, purpurina i retalls per decorar.

Abans de fer el collage, cal fer una pluja d’idees sobre el missatge que es vol reflectir en el collage. A partir d’aquí podeu retallar imatges, paraules i altres elements visuals per començar a enganxar els elements en una cartolina o full.

Si vols que el teu collage sigui publicat a La Piqueta pots enviar-lo escanejat a lapiqueta@esplac.cat indicant el teu nom, pronoms, edat i esplai!

Notícies relacionades