Passatemps

El joc de la interseccionalitat: posa’t a prova i juga a endreçar l’eix de desigualtats!

interseccionalitat

Interseccionalitat

A través d’aquest joc entendrem millor de què parlem quan parlem d’intersecció d’opressions, podràs resoldre la incògnita?

La interseccionalitat és l’estudi crític de les identitats socials i els sistemes d’opressió que les travessen, permetent-nos veure la interrelació entre diferents sistemes de dominació i discriminació. Les persones experimentem les nostres identitats a través de diverses capes; aquestes, es construeixen a partir de les relacions socials, la història i les operacions de les estructures de poder. Tots i totes pertanyem a més d’una comunitat al mateix temps i podem experimentar opressions i privilegis de manera simultània.

La persona que va utilitzar per primera vegada el terme d’interseccionalitat, tal com l’entenem avui en dia, va ser Kimberlé Williams Crenshaw, activista i acadèmica que militava a un col·lectiu de dones negres lesbianes de Boston. D’aquesta manera, la interseccionalitat defensa que no és possible comprendre i fer front a un sol tipus d’opressió sense atendre la resta d’opressions i privilegis que componen l’organigrama social: no és possible comprendre i enfrontar-se al masclisme sense tenir en compte el racisme, l’homofòbia, o el classisme. I també al revés: no és possible enfrontar-se al classisme sense atendre el masclisme, el racisme o l’homofòbia.

A partir del joc de la interseccionalitat veurem l’estructura i manera de funcionar dels diferents eixos de desigualtats. L’objectiu del joc és endreçar les diferents categories de cada eix segons si són privilegis o opressions, per tal de veure com opera la intersecció dins del sistema d’opressions.

Acceptes el repte?

Notícies relacionades